18.3.2012

HUNGER GAMES


No niin: Jos mulla on vielä lukijoita (saati kavereita), jotka ei oo vielä lukenut Nälkäpeliä niin suosittelen todellakin lukemaan! En tunne vielä ainuttakaan, joka ei olisi kirjoista tykännyt ja niin monet erilaiset ihmiset on saaneet näistä niin paljon irti, että uskon tämän kirjan sopivan ihan jokaiselle.

Nälkäpeli-trilogia kertoo siis sodan ja luonnonkatastrofien turmelemasta Pohjois-Amerikasta. Raunioiden keskeltä syntyy uusi maa, Panem. Panem on jaettu kolmeentoista vyöhykkeeseen. Kun kolmastoista vyöhyke nousi köyhimpiään tallovaa pääkaupunki Capitolia vastaan, tuhosivat hallitsijat kolmannentoista vyöhykkeen ja perustivat rangaistukseksi Nälkäpelin. Nälkäpelin idea on yksinkertainen; Joka vuosi jokaiselta kahdestatoista vyöhykkeestä arvotaan kaksi tribuuttia, poika ja tyttö, osallistumaan Nälkäpeliin. Heidät lähetetään joka vuosi vaihtuvalle areenalle ja heidän ainoa mahdollisuutensa on tappaa toisensa.Viimeinen eloonjäänyt on voittaja.
Päähenkilö on Katniss Everdeen, 16-vuotias Vyöhyke 12:ta asukki. Kun päähenkilö Katnissin pikkusisko Prim arvotaan Nälkäpeliin, ilmoittautuu Katniss siskonsa puolesta tribuutksi...

  Ite kuulin koko kirjasta muistaakseni seiskalla jollain kirjastotutustumisella, jossa semmonen kirjastotäti esitteli Nälkäpelin meille. En silloin vielä kiinnostunut, vaikka jännältähän se kuulosti. Myöhemmin muutama mun kaveri ja mun oma äiti tän kuitenkin luki, ja kaikki suositteli mulle tän lukemista niin paljon, ettei sitten muukaan oikein auttanut. Sain kirjan kätösiini aika pian päätöksenteosta ja aloin lukemaan...
Sille lukemiselle ei sitten oikeastaan tullut loppua. Alussa tavalliseen tapaani hieman epäilin kirjan hyvyyttä, mutta epäilykset kaikkosivat tosi nopeasti. Kirja vei mukanaan ihan käsittämättömällä tavalla ja luin päivät ja yöt. Se on samaan aikana kiehtova, jännittävä ja uskomaton! Yksityiskohtaisesti rakennettu luonnonakatastrofien ja sodan jälkeinen maailma on aivan mielettömän aito ja hahmot syviä, pystyn samaistumaan lähes jokaiseen ja silloin kun luin kirjoja ekaa kertaa, tuli itkettyä ja naurettua useita kertoja!
 Mulle kirjat on aina ollut tosi tärkeitä ja suhtaudun niihin usein aika intohimoisestikin. :D Mun muihin suosikkeihin kuuluu mm. Harry Potter ja Taru Sormusten Herrasta ja vaikka tää Nälkäpeli onkin tosi erilainen, kuuluu se silti ehdottomasti mun lemppareihinkin. Nyt oon lukenut kaikki kolme kirjaa moneen kertaan ja saan niistä silti vaikka mitä irti. Eniten kirjoissa tykkään ehkä siitä, että ne on kaikkea muuta kuin mustavalkosia. Siinä ei oo varsinaista hyvän ja pahan rajaa ja se on ihan uskomattoman moniulotteinen. Lisäks surullista on se, miten hyvin ne voi rinnastaa tähän meidän nykyiseen maailmaan. Rikkaat polkee köyhiä maahan tehden niistä vieläkin köyhempiä, monia ihmisiä kuolee meidän "parempiosaisten" kustannuksella. Ehkä joku voi olla erimieltä, mutta tässäpä oli mun näkemys näistä kirjoista.


Ens viikon perjantaina (23.3) on sitten Nälkäpeli-LEFFAN ensi-ilta, jota oon menossa innoissani kattomaan nälkäpeliporukan kanssa. Toivottavasti ei oo pettymys, odotukset aika korkeella... ;)

1 kommentti: