17.1.2012

Epätäydellisyydestä

(varoitus: sisältää rankkaa yleistämistä)
Oon tässä monia monia päiviä sitten huomannut, miten paljon ihmiset vaatii itteltään ja toisilta. Ennen en jaksanut kiinnittää tähän sen liiemmin huomiota, mutta nyt lähinnä koko juttu on alkanut ärsyttämään.
Otetaan nyt esimerkiksi vaikka Robin, muutamien päivien hulvattomin vitsi, jolle olen itsekin pariin otteeseen naurahtanut. Hetken mietittyäni kuitenkin tajusin, että hei! poikahan on vasta 13, mitä itse olisin tuossa iässä osannut tehdä?
Tuntuu tosi surulliselta, miten ihmiset tuomitaan heti kättelyssä. Jos sanoitat biisin tytöstä, joka tekee frontside ollien ja laulusi kuorrutetaan autotunella, olet nolo ja surkea? Eikö kukaan sano sitten mitään tästä: Robinin Grenade-coverista, joka on aivan mun mielestä aivan mieletön - varsinkin ton ikäiseltä! Muutama anonyymi kommentti youtubessa kehaisee ja liian monet kateeliset facebokissa haukkuu. Mikä ihmisiin on oikein mennyt? Pitäisikö yltää vieläkin parempaan?
Eikä tässä suinkaan vielä kaikki. Jos et ole hyvä matikassa, sairastelet usein, et osaa soittaa mitään soitinta tai edes piirtää, olet mitätön! Jos myöhästelet koulusta tai unohtelet läksyjä, et hallitse englantia tai tykkäät iskelmämusiikista, olet nolo! Tuntuu siltä, että ainoa vaihtoehto on täydellisyys. Jos kaikki eivät ole täydellisiä, on heissä selvästi jotain vikaa ja asialle on syytä tehdä jotain - henkilöä tulee haukkua tai hänelle tulee esittää piikitteleviä kommentteja vääränlaisestä käyttäytymismallista.
Täydellisyyden tavoittelemisesta on tullut lähemmäs sääntö kuin poikkeus. Aina on oltava hyvä, parempi, paras. Liittyy se sitten ulkonäköön, harrastuksiin tai kouluun. Itsekin myönnän muokkaavani jokaisen kuvani niin facebookkiin kuin tännekin, enkä voi sille mitään. Täydellinen iho, virheettömät hiukset ja oikeanväriset silmät tai tarpeeksi matala ääni tuntuvat nykyään merkitsevän enemmän kuin itse luonne. Jos virheesi huomataan, olet epätäydellinen - virhe järjestelmässä.

Oikeastaan tällä merkinnällä ei ollut juuri pointtia. Tahtoisin vain muistuttaa ihmisiä siitä, että me kaikki ollaan sellaisia kuin ollaan, eikä kaikille asioille voi yksinkertaisesti mitään. Jatkuvan haukkumisen sijasta voisi edes yrittää kannustaa tai antaa mahdollisuuden - myös itselleen.

Olet kaikessa epätäydellisyydessäsi täydellinen just sellaisena kuin olet!
Ootte ihania kaikki, muistakaa se! (:

5 kommenttia:

 1. yhdyn suhu 100 prosenttisesti<!3 keep it on!

  VastaaPoista
 2. tää teksti on niin totta! :--)

  VastaaPoista
 3. toi raidallinen villapaita on niiiiiiin ihana!! ja noi yöhousut, mistä ne on?

  VastaaPoista
 4. kathy// Hihii! :D
  anonyymi// Kiitti! :D Molemmat Lontoosta, villapaita Primarkista ja yöhousut David & Goliathista! (: Harmi kun kumpaakaan ei Suomesta löydy. D:

  VastaaPoista